Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Groen licht voor subsidie nachttrein

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft eerder deze maand de hoofdrailnetconcessie gewijzigd om daarmee subsidie te kunnen geven voor de nachttrein Amsterdam - Wenen / Innsbruck. Door de val van het kabinet was de subsidie echter bijna niet doorgegaan. Als het aan PVV, VVD en CDA had gelegen was de subsidie controversieel verklaard.

NMBS overweegt om ook Desiro-motorstellen beter toegankelijk te maken voor personen met beperkte mobiliteit

Het is de NMBS menens wanneer ze stelt dat ze voortaan haar treinstellen beter toegankelijk wil maken voor personen met een beperkte mobiliteit. Nadat ze op 18 december bekend maakte dat ze 130 autonoom toegankelijke M7-dubbeldeksrijtuigen heeft besteld, heeft ze nu ook plannen om haar 305 Desiro-motorstellen beter toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit.

Gentse 'Fietsambassade' helpt fietswinkels uit de nood met onderdelen uit weesfietsen

Om het huidige tekort op de markt mee op te vangen, biedt 'De Fietsambassade' de Gentse fietshandelaren tweedehands fietsonderdelen aan, gerecupereerd uit weesfietsen. De prijs wordt berekend op basis van de werkuren, het onderdeel zelf is gratis. Er wordt meer gefietst. Dat is al een tijdje aan de gang, maar het coronavirus duwde die trend naar een nieuwe hoogte.

Alstom's waterstoftrein Coradia iLint ontving de European Railway Award 2021

Alstom's innovatieve waterstoftreinproject Coradia iLint in opdracht van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG), heeft de European Railway Award van dit jaar ontvangen. Carmen Schwabl, Managing Director bij LNVG, nam de award in ontvangst bij een online ceremonie. Samen met zijn projectpartners is LNVG begonnen aan een initiatief om waterstof als brandstof te testen in het reguliere reizigersvervoer per spoor.

Keolis zoekt nieuwe oplossingen voor problemen met elektrische bussen

Keolis heeft enkele nieuwe oplossingen om de aanhoudende problemen met de 250 elektrische bussen van BYD die in Overijssel en Gelderland rijden, het hoofd te bieden. Er vallen nog altijd bussen uit met accu's die plotseling leeg zijn. Hiervoor komen speciale sensoren om accuproblemen voortijdig op te sporen.

Bombardier moderniseert fabriek in Brugge dankzij NMBS-order en breidt productiecapaciteit uit; 180 extra werknemers

Bombardier Transportation kondigde vandaag de lancering aan van een belangrijk investerings- en aanwervingsplan om de productiecapaciteit van de fabriek in Brugge te verhogen. De modernisering van de fabriek van Bombardier in Brugge en de verhoging van de productiecapaciteit zullen worden gefinancierd door een investering van meer dan zes miljoen euro.

Amerikaanse locomotiefbouwer WABTEC test 's werelds eerste batterijlocomotief

Batterijtreinen zijn een relatief nieuw gegeven dat zich voor kortere trajecten (maximaal 100 km) presenteert als alternatief voor de duurdere waterstoftreinen. Batterijtreinen en waterstoftreinen zijn nog niet algemeen ingeburgerd en in ons land zal je die vooralsnog niet vinden. Maar in onder meer Duitsland en Oostenrijk worden in commerciële dienst reeds batterijtreinen van constructeurs Siemens en Stadler ingezet.

Hoe de nachttrein voor de spoorwegen een aanwinst kan zijn

Soms biedt een crisis kansen. Dit is wat er gebeurde met de beroemde oceaanschepen, de passagiersschepen van de jaren 1900 tot de jaren 1960, die de Atlantische Oceaan overstaken met opeenvolgende records.

'Investeringen in mobiliteit gaan zichzelf terugverdienen'

Dat het nu veel rustiger is in het OV en op de weg betekent niet dat mobiliteitsknelpunten voorgoed zijn verdwenen. Zodra de pauzeknop weer is losgelaten, keren capaciteitsproblemen onverminderd terug. Investeringen in mobiliteit blijven daarom noodzakelijk, bepleit de Mobiliteitsalliantie, die waarschuwt voor coronabijziendheid.

Met Michel uit de bocht

Er is een goede oude tijd geweest waarin lectuur van strips nog onschuldig kon heten. Nu die tijd voorbij is, wordt er gedacht aan waarschuwingsstickers als tegengif. Ik schreef er een stuk over in De Standaard. De vraag die ik mij stelde: kan niet-groene Michel uw gezondheid schaden en zo ja, kan dat verholpen worden...

'Bus Rapid Transit'stond centraal tijdens Dag van de Light Rail

Tijdens het Railforum-evenement Dag van de Light Rail op 27 januari was er dit jaar in het bijzonder aandacht voor Bus Rapid Transit (BRT). Meer dan honderd deelnemers vanuit overheden, vervoerders, aannemers, industrie, adviesbureaus en reizigersorganisaties kwamen digitaal bijeen tijdens het evenement, dat in het teken van grensoverschrijdend vervoer.

Constructeur VDL kondigt e-bus aan die tot 600 km kan rijden

Busfabrikant VDL presenteert oktober 2021 de nieuwe generatie elektrische Citea's. Deze nieuwe generatie is met een volledig elektrische aandrijflijn ontworpen en rijdt tot 600 km zonder tussentijdse laadsessie. Daarmee zijn de bussen in drukbevolkte gebieden geschikt voor 24-uursoperaties, zo laat het bedrijf weten.

Alstom voltooit overname Bombardier voor 5,5 miljard

De overname van Bombardier Transportation door Alstom is vrijdag afgerond. Hiermee is het bedrijf de één na grootste treinbouwer na de Chinese treinfabrikant CRRC. Met de overname van Bombardier Transportation breidt Alstom met name het aanbod in spoorwegmaterieel uit met lightrailvoertuigen, hogesnelheidstreinen, Automated People Movers (AMP's) en monorail.

Dit willen Nederlandse politieke partijen bij deze verkiezingen met ov

De Tweede Kamerverkiezingen staan op 17 maart voor de deur. Wat zijn de politieke partijen van plan op het gebied van openbaar vervoer? We bekeken de programma's van de demissionaire coalitiepartijen en de (op dit moment) grootste oppositiepartijen en haalden daar ook andere belangrijke mobiliteitspunten uit.

Uitspraak rechtszaak luchtkwaliteit in Wallonië: "Waalse burger is verliezende partij"

Er is een uitspraak in de rechtszaak van Greenpeace tegen het Waalse Gewest over luchtkwaliteit: de rechter oordeelt dat Wallonië de Europese verplichtingen nakomt. Greenpeace geeft deze strijd om de gezondheid van de Waalse burgers echter niet op en bekijkt welke verdere legale stappen mogelijk zijn.

Demir wil stikstofbom onder de economie voor de zomer ontmantelen | Bond Beter Leefmilieu

Onze natuur verstikt onder de uitstoot van veeteelt, verkeer en industrie. Een vergunningenstop dreigt, zoals in Nederland. Onze natuur verstikt onder de uitstoot van veeteelt, verkeer en industrie. Een vergunningenstop dreigt, zoals in Nederland. Er zit te veel stikstof in onze lucht en in onze waterlopen.

Zuidoost-Frankijk: vier maanden na storm Alex nog steeds moeizame mobiliteit in de bovenvallei van de Roya

Storm Alex trok op 2 en 3 oktober van vorig jaar een spoor van vernielingen in het achterland van de Azurenkust. Bijkomend noodweer maakt herstellingen moeilijk. De spectaculairste beelden kwamen uit het stadje Saint-Martin-Vésubie, waar meer dan honderd huizen door het kolkende water van het riviertje Boréon werden meegesleurd.

Antwerpen: import van groene energie nodig en haalbaar

Het opbouwen van een groene waterstofketen in België is technisch en financieel haalbaar. Dat stelt Havenbedrijf Antwerpen als partner van de zeven leden tellende 'waterstofimportcoalitie' op basis van een 'doorgedreven' haalbaarheidsstudie. Volgens dat stuk kunnen van waterstof afgeleide energiedragers als ammoniak, methanol en synthetisch methaan tegen 2030-2035 kostendekkend hernieuwbare energie en grondstoffen leveren.

Nerlandse toekomstvisie OV 2040 toont noodzakelijke investeringen in openbaar vervoer

"We moeten blijven investeren in openbaar vervoer. Deze crisis gaat voorbij en dan hebben we het openbaar vervoer keihard nodig," met deze boodschap presenteerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de Ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV 2040. De groei van de bevolking, de enorme woningbouwopgave en een duurzame leefomgeving vragen de komende jaren om concrete besluiten op het gebied van mobiliteit.

Nieuw systeem voor snellere en efficiëntere grenscontroles

Ondanks verschillende investeringen in digitale toepassingen de afgelopen jaren, is er nog veel ruimte voor verbetering in de manier waarop grenscontroles worden georganiseerd. De huidige processen werken vaak vertragend, kostenverhogend en hebben een hoge foutenmarge. Ook de communicatie verloopt ongestructureerd en weinig efficiënt.

'Meer thuiswerken is goede ontwikkeling voor spreiding OV'

Nederlanders willen ook na de coronacrisis meer blijven thuiswerken. Werkenden verwachten gemiddeld acht uur per week thuis te werken als de kantoren weer opengaan, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Als ze het aantal uren zelf zouden mogen kiezen, zou het gemiddeld om negen uur per week gaan.

Nieuws

Nederlands ministerie 'Infrastructuur en Waterstaat' start marktverkenning voor concurrentie op de internationale spoorverbindingen

Nederland heeft grote ambities om de internationale treindiensten verder te verbeteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft daarom aangekondigd een marktverkenning te doen naar de mogelijkheden voor open toegang op de internationale lijnen van en naar Nederland.

De Duitse busvakbeurs Bus2Bus gaat naar 27 en 28 april 2022

De Duitse busvakbeurs Bus2Bus wordt verplaatst naar volgend jaar. Bus2Bus 2022 vindt plaats op 27 en 28 april op het beursterrein van Berlijn Wel komt er dit jaar een spectaculair live virtueel evenement op 15 april: de Bus2Bus Special Edition.

Europese test met vliegende taxi's

Vliegende taxi's en drones voor pakketvervoer: volgens Europa zullen deze vervoerswijzen een belangrijke rol spelen in de stedelijke mobiliteit van de toekomst. Daarom gaat men in het project AMU-LED uitvoerige testen uitvoeren.

Limburgse toerisme doet het in corona-tijden beter dan Vlaamse

Zopas verscheen een update van de zogenaamde 'Limburgradar' met een overzicht van de economsiche activiteit tijdens het derde kwartaal van 2020. Daaruit blijkt dat vooral het toerisme het veel beter deed dan de rest van Vlaanderen.

'Eerste stap naar elke vijf minuten een Sprinter'

Tussen Rotterdam en Dordrecht gaan per dienstregeling 2022 overdag meer sprinters rijden. De bedoeling is dat reizigers straks elke tien minuten in een stoptrein kunnen stappen. Het is het eerste traject in Nederland waarbij ook buiten de spits elke tien minuten een sprinter gaat rijden. Volgens NS is dit een eerste stap richting CitySprinter.

Duitsers geïnteresseerd in Nederlandse fietsvoorbeelden

In Duitsland is veel interesse in het Groningse fietsknooppuntennetwerk, de fietsvoorzieningen op OV-hubs en de ervaringen met bakfietsen. Daarom organiseerde de provincie onlangs een workshop met Duitse gemeenten, onderwijsinstellingen en ondernemers. Hier werden ervaringen gedeeld. De workshops werden georganiseerd in het kader van het Europese project 'Bike no Borders'.