Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Impact van autonoom vervoer op openbaar vervoer

De verwachtingen van autonome shuttles zijn hooggespannen, maar tot op heden zijn permanente toepassingen van een automatisch voertuig in het ov-systeem nog erg schaars, schrijft onderzoekster Reanne Boersma van de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Steeds meer fabrikanten die automatische shuttles leveren, zijn gericht op het vervoer van meerdere personen in het ov-systeem.

Groene waterstof wordt snel goedkoper

Groene waterstof is op dit moment nog niet concurrerend, stelt een analyse van ABN AMRO. Het rapport gaat echter uit van het meest voordelige scenario voor toepassing van CO2 afvang en opslag. Valt dit minder gunstig uit, dan wordt groene waterstof sneller concurrerend op de netto energieprijs.

NMBS & de fietser: slechts een korte zomerliefde?

In juli 2020 werd een tijdelijke maatregel van kracht waarbij reizigers van de NMBS gratis (in plaats van 4 euro per rit) hun fiets op de trein mochten meenemen. De maatregel was zo populair - in juli tekende men een stijging op van 80% ten opzichte van het jaar voordien - dat bijkomende beperkingen nodig waren. Vanaf januari 2021 werd de maatregel afgeschaft en verdween daarmee een manier om duurzame mobiliteit aantrekkelijker te maken.Dat er investeringen nodig zijn om deze maatregel op lange termijn haalbaar en effectief te maken, staat buiten kijf.

Welke kenmerken bepalen of een 30 kilometer-weg goed functioneert?

Hoe hangen weg- en omgevingskenmerken en gebruikskenmerken samen met de objectieve en subjectieve verkeersveiligheid op drukke 30 kilometer-wegen? Oftewel: welke factoren bepalen of een drukke 30 kilometer-weg wel of niet goed functioneert?

Belgische federale regering steunt internationale reizigerstreinen tot juli 2021 met vier miljoen euro

De beperkte ministerraad (Kernkabinet) van de Belgische regering heeft vandaag op voorstel van vice-premier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet besloten om het internationale reizigersvervoer per spoor te steunen. Voor de periode van januari tot en met juni 2021 worden hogesnelheidstreinen en nachttreinen vrijgesteld van de heffingen voor de reservatie en het gebruik van het spoornetwerk.

Meerdere landen lijken (voorzichtig) geïnteresseerd om de Eurostar een reddende hand toe te steken

Het coronavirus heeft gezorgd voor een instorting van het reizen bij Eurostar, de exploitant van passagierstreinen tussen Groot-Brittannië en het vasteland - en politici roepen op tot een gezamenlijke Frans-Britse redding, aldus Politico en The Guardian. "Het verkeer van Eurostar is met meer dan 95 procent afgenomen; diensten zijn teruggebracht tot een absoluut minimum.

Financial Times waarschuwt Britse regering voor ondersteuning Eurostar

De Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt in een enigszins Brexit-getint opiniestuk van het Lex Team ('Eurostar meeting its Waterloo') de Britse regering nadrukkelijk tegen het geven van steun aan het noodlijdende Eurostar, het overnemen van het bedrijf of onderdelen ervan.

Infrabel investeert 4 miljoen in grote vernieuwingsoperatie op het Antwerpse hoofdspoor richting haven en Nederland

Op 9 achtereenvolgende weekends tussen eind januari en midden maart start het Belgische infrabedrijf Infrabel met een van de grootste vernieuwingsoperaties op het hoofdspoor in Antwerpen dit jaar. Op twee belangrijke spoorlijnen naar de haven en Nederland en in twee strategische sporenbundels worden liefst 17 wissels vernieuwd.

Nieuwe VDL-bus kan tot 600 km rijden

Busfabrikant VDL presenteert oktober 2021 de nieuwe generatie elektrische Citea's. Deze nieuwe generatie is met een volledig elektrische aandrijflijn ontworpen en rijdt tot 600 km zonder tussentijdse laadsessie. Daarmee zijn de bussen in drukbevolkte gebieden geschikt voor 24-uursoperaties, zo laat het bedrijf weten.

Op nadrukkelijk aandringen van de Vlaamse overheid stuurt De Lijn de aanbestedingsprocedure voor e-bussen bij

Op vraag van de Vlaamse mobiliteitsminister Lydia Peeters, heeft de raad van bestuur van De Lijn de aanbestedingsprocedure van de eerste reeks elektrische bussen aangepast. De eerste 200 e-bussen zullen worden aanbesteed via een Europese openbare procedure met ruimere selectiecriteria.

Onderzoek: vervoersarmoede bestaat bij alle doelgroepen

Dé vervoersarme bestaat niet. Personen van alle leeftijden en uit alle inkomensgroepen, opleidingsniveaus en woonplaatsen kunnen getroffen worden door vervoersarmoede. De manier waarop dit tot uiting komt, verschilt wel per doelgroep. Overheden die hiertegen willen optreden, zullen dus met maatwerk aan de slag moeten.

NS-deelfietsen krijgen slot dat opent met OV-chipkaart

NS gaat alle OV-fietsen voorzien van een elektronisch slot dat geopend kan worden met de OV-chipkaart. De eerste vierhonderd fietsen met het nieuwe slot staan op station Apeldoorn, waar vorig jaar een succesvolle test plaatsvond. De spoorvervoerder verwacht dat eind dit jaar 70 procent van de OV-fietsen is voorzien van het 'slimme slot'.

Kwart jonge automobilisten is onzeker achter het stuur

Angst om op de snelweg te rijden, voor schade door een ongeluk of te weinig vertrouwen in andere weggebruikers. Van alle jonge Nederlandse automobilisten heeft 23 procent rijangst. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlanders onder de 30 jaar.

Confronterende sleutelhanger ingezet tegen dronken bestuurders

Chauffeurs die dit weekend in België met een drankje op achter het stuur kruipen, krijgen van de politie een sleutelhanger met daarop de naam van een verkeersslachtoffer. Het gaat om acht jongeren die omkwamen bij een verkeersongeval waarbij de bestuurder had gedronken.

Banaal, Met Wielen

Te oordelen naar mijn post, ben ik toe aan een nieuwe auto. Welhaast dagelijks word ik bestookt met publiciteit voor nieuwe wagens. Het is niet de enige weeffout in de algoritmes: men schijnt ook te denken dat ik een profiel heb dat geïnteresseerd is in een dikke BMW, Mercedes of zelfs een Porsche.

ING: 'Pakjesvervoer is de winnaar van de crisis, OV en luchtvaart zijn de verliezers'

Pakjesvervoerders en andere logistieke dienstverleners voor webshops hebben het afgelopen jaar het meest geprofiteerd van de coronacrisis en ook voor 2021 lijken de seinen op groen te staan voor deze sector. Het tegenovergestelde geldt voor de luchtvaart en de OV-bedrijven. Het personenvervoer kampte de afgelopen tijd met een ruime halvering van het aantal reizigers.

Antwerpenaren en Brusselaars bij Europeanen die meest stikstofdioxide inademen

Wil je meer doen? Ik doe mee × De conclusies van een nieuwe studie naar sterftecijfers door luchtvervuiling in bijna 1000 Europese grote steden tonen dat Antwerpen en Brussel zeer slechte leerlingen zijn. Het wordt hoog tijd dat onze beleidsmakers reageren!

In beeld: dit wordt de vernieuwde Thalys

Voor het eerst is een gerenoveerde Thalys op het spoor gespot. De vernieuwde hogesnelheidstrein maakt proefritten in het noorden van Frankrijk. Dat bevestigt een woordvoerder van Thalys aan Treinreiziger.nl. De bedoeling is dat de gerenoveerde treinen vanaf de zomer in de dienstregeling zullen circuleren.

'Duitsland moet het beter doen': in 2025 45% OV-bussen 'schoon of emissievrij'

De Duitse federale overheid wil bij wet bepalen dat eind 2025 45 procent van de nieuwe bussen schoon of emissievrij is. OV-bedrijven - publiek en privaat - staan daarbij voor een grote uitdaging. De meeste nieuwe voertuigen zullen in de toekomst moeten worden uitgerust met alternatieve aandrijvingen.

'Hydrotreated Vegetable Oil voor touringcars tussenstap naar waterstof'

Jan de Wit Group gaat ook dit jaar door met het gebruik van HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) om - naar eigen zeggen als eerste touringcarbedrijf in Nederland - 90% klimaatneutraal ('well-to-wheel') met zijn bussen te kunnen rijden.

EU-leiders wijzen beperkingen vrij verkeer van goederen af

Om de interne markt open te houden moeten de Europese binnengrenzen open blijven voor vrachtverkeer. Dat zijn de regeringsleiders van de EU-lidstaten donderdag overeengekomen. De regeringsleiders, verenigd in de Europese Raad, maken zich zorgen over de opkomst van nieuwe, zeer besmettelijke coronavarianten.

Is de speed pedelec-helm ook veilig voor snorfietsers?

Biedt de speed pedelec-helm voldoende veiligheid en is die geschikt voor gebruikers van snorfietsen met trapondersteuning? Dat waren de vragen die TNO moest beantwoorden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vanwege de voorgenomen helmplicht voor snorfietsers.

China: ondanks daling productie met 20,1% in coronatijd produceert de Chinese e-busmarkt nog steeds op hoog niveau.

Na jaren van groei is tijdens corona ook de Chinese busmarkt voor 'New Energy Vehicles' (volledig elektrische, waterstof- en plug-in hybride bussen) in 2020 fors gedaald, stelt het Duitse vakblad Busplaner. De verkoop van 61.044 eenheden betekent een daling met 20,1%.

Bakfietsrevolutie in Londen (met Nederlands tintje)

De Volkskrant ontdekte een 'bakfietsrevolutie' in de Britse hoofdstad. Vooral het goederenvervoer per fiets wint in Londen snel terrein. "Op een fiets met trailer kunnen we evenveel vervoeren als in een busje." Maar bakfietsen worden - met varwarmde zadels bijvoorbeeld - ook omgebouwd voor personenvervoer.

Fossiel gas in een groen jasje?

Wil je meer doen? Ik doe mee × Je woning verwarmen met eco-gas, gecompenseerd gas of klimaatneutraal gas? Dat is sinds kort mogelijk bij energieleveranciers zoals Mega, Luminus en Essent. Helaas... de termen klinken mooi in de oren, maar zijn niet meer dan een afleiding van de echte oplossingen.