Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Nieuwe bestelling Belgische dubbeldekstreinen toegankelijker voor rolstoelen en kinderwagens

Met zijn televisieuitzending van woensdag 16 december (2020) smeerde het VRT-programma 'De Fastcheckers' nog wat zout in de wonde: het treinmaterieel van de NMBS laat niet toe dat rolstoelgebruikers zelfstandig de trein nemen waardoor ze steeds een beroep moeten doen op assistentie van spoorwegpersoneel. Maar ook dan loopt het nogal vaak fout.

Aantal Nederlandse stations met assistentieverlening wordt vanaf zondag uitgebreid met 24 stations tot 168

Vanaf aanstaande zondag 13 december - tegelijk met de invoering van de nieuwe dienstregeling - wordt het aantal NS-stations met assistentieverlening uitgebreid. Vanaf zondag kunnen mensen met een mobiliteitsbeperking ook reizen van en naar deze NS stations door middel van assistentieverlening.

Na Inno-V-benchmarkstudie: De Lijn behoudt Vlaams OV-monopolie voor tien (of vijf) jaar

'Gematigd negatief' was het oordeel van het Nederlandse bureau Inno-V dat de benchmark-studie naar de Vlaamse openbaar vervoerder De Lijn uitvoerde. De krant De Morgen was nog een graadje kritischer over de uitkomsten van de internationale vergelijking: "Gebuisd (gezakt - red.) voor stiptheid en betrouwbaarheid.," blokletterde het.

Voorlopig geen touringcars en auto's op nieuwe DFDS-ferrylijn van Duinkerken naar Rosslare (Ierland)

De gecharterde veren Visby en Kerry en de DFDS-ferry Optima Seaways zijn klaar om vrachtwagens en hun chauffeurs via de nieuwe vrachtroute Duinkerken - Rosslare te vervoeren. Dankzij deze nieuwe veerdienst kunnen klanten vanaf 2 januari hun vrachttransporten binnen de EU blijven uitvoeren en de douaneformaliteiten vermijden die voor transporten via Groot-Brittannië noodzakelijk worden.

Nieuwe stationsstalling Zwolle met ruimte voor 5.800 fietsen geopend

Op donderdag 3 december is de Fietsenstalling Stationsplein in Zwolle in gebruik genomen. Na het startsein van wethouder Ed Anker en gedeputeerde Bert Boerman hebben leerlingen van de Parkschool Abby, Floor, Tony en Bobbi hun fiets in de ondergrondse fietsenstalling geparkeerd. De nieuwe fietsenstalling biedt maar liefst ruimte voor 5.800 fietsen.

NMBS opende 35e station in Brussels Hoofdstedelijk Gewest; helaas slechts één S3-trein per uur...

De NMBS opende op zondag 13 december het station van Anderlecht, een nieuw intermodaal station in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het station wordt tijdens de week als in het weekend bediend in het kader van het nieuwe vervoersplan 2020-2023, dat het treinaanbod uitbreidt.

Test Aankoop: De pandemie drijft de Belg (helaas) opnieuw in de armen van de auto. Er moet een doeltreffend vervoersbeleid komen

Uit een peiling van Test Aankoop bij meer dan 1.000 Belgen blijkt dat de voorkeur voor individuele vervoermiddelen zou toenemen. Een op de vijf respondenten denkt na de crisis meer gebruik te maken van zijn auto en bijna 23% is van plan de fiets vaker te gaan gebruiken dan voorheen.

TTB: OV-plan 2021 regio Mechelen: te weinig middelen voor modal shift

Vorige week kondigde de Vervoersregio Mechelen aan dat er een akkoord is over het openbaarvervoerplan 2021. Er komen opnieuw meer busverbindingen naar de binnenstad en enkele streeklijnen worden versterkt, maar de lage frequenties van de Mechelse stadslijnen en de afbouw op andere plaatsen zijn een bittere pil om te slikken.

Wethouder Rotterdam: Autodelen draagt bij aan duurzaam ruimtegebruik

Het delen van auto's draagt bij aan een duurzaam ruimtegebruik in drukke steden, vermindert autokilometers en gaat vervoersarmoede tegen. De gemeente Rotterdam heeft onlangs kaders gesteld voor deelautoaanbieders, waarmee ze een stap zet in de gewenste mobiliteitstransite.

Transdev-directeur: zonder uitzicht wordt het erg kritiek in de OV-wereld

De OV-sector heeft op korte termijn meer perspectief nodig om niet in een uitzichtloze situatie te geraken. Het is dan ook tijd dat de overheid explicieter ambities uitspreekt over de te volgen koers. Dat zegt Transdev-directeur Pier Eringa. "We moeten kiezen: geld blijven steken in investeringen, of verder afschalen.

Lockdown versterkt roep om verlenging overheidssteun OV

De OV-sector hoopte rond deze tijd weer 70 tot 80 procent van het gebruikelijke aantal reizigers te vervoeren. In plaats daarvan wordt opgeroepen alleen te reizen als dat echt nodig is, terwijl in de transitieplannen is uitgegaan van herstel. De beschikbaarheidsvergoeding moet daarom worden verlengd tot eind 2021, vindt branchevereniging OV-NL.

Succesvolle test met camerasysteem om gsm-gebruik achter het stuur te detecteren

De voorbije weken is Vias institute in Antwerpen begonnen met een test van een nieuw camerasysteem om gsm-gebruik achter het stuur te kunnen vaststellen. Op basis van artificiële intelligentie herkent het systeem automatisch wanneer iemand achter het stuur handelingen stelt met zijn gsm. Op basis van die beelden kan de politie dan beboeten.

Wat drijft en motiveert de treinreiziger?

Door: Valerie Severens, Menno de Bruyn en Mark van Hagen, NS / Danique Ton, Dorine Duives en Niels van Oort, TU Delft. Voor dit onderzoek namen tot nu toe in totaal zo'n 100.000 NS-reizigers deel aan enquêtes in april, juni en september 2020. Een greep uit de resultaten.

Nieuw verdrag tussen Frankrijk en Italië moet bedreigde bergspoorlijn een nieuwe jeugd bezorgen

Tot storm 'Alex' op 2 en 3 oktober (2020) een spoor van vernieling door de vallei van de Roya trok en de wegeninfrastructuur langs deze bergrivier ernstig vernielde, zag de toekomst voor het bergspoorlijntje tussen Ventigmilia en Cuneo, via Breil-sur-Roya en onder de Col di Tenda (op de grens van

BREXIT: Europese Raad keurt spoorveiligheids­maatregelen voor Kanaal­tunnel goed

De Europese Raad heeft op 14 oktober wetgeving aangenomen die ook na het einde van de brexit-overgangsperiode zal zorgen voor de veilige en efficiënte exploitatie van de spoor­verbinding tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk door de Kanaaltunnel.

Vlaams Instituut voor Logistiek ontwikkelt alternatief voor verouderd postadressysteem voor pakjes.

Volgens het Vlaams instituur voor Logistiek (VIL) is het huidige postadressysteem niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten. In het bijzonder wanneer goederen moeten worden afgleverd op grote productiesites, in winkels in shoppingcentra, bureaus in een gebouw met meerdere firma's, universiteiten met on-desk leveringen, enz.. raken pakketjes vaak met moeite op hun juiste bestemming.

Nieuws

Eerste elektrische trein Zürich - München belandt op verkeerd spoor ... zonder stroom

Na 24 jaar plannen en bouwen was het zondag zover: de eerste elektrische trein reed van Zürich naar München. De eerste trein heeft München echter niet gehaald, maar strandde in het Duitse Hergatz. Waarom? De Duitse verkeersleider had de trein naar de sporen zonder bovenleiding gestuurd.

Eerste elektrische Van Hool CX45E touringcar op de boot naar de VS

Van Hool, de Belgische constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, heeft het eerste exemplaar van de CX45E, een 100% batterij-elektrische touringcar, op de boot gezet naar de USA. Na een intensieve ontwikkelings- en testperiode, wordt de CX45E nu commercieel gelanceerd door ABC Bus Companies, de Van Hool-dealer in Noord-Amerika.

Minister Peeters komt zelf met voorontwerp van decreet om dienstverlening De Lijn bij stakingen te regelen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters legt een voorontwerp van decreet rond de continuïteit van de dienstverlening van De Lijn in geval van staking op de regeringstafel. Minister Peeters wil dat er bij stakingen een aangepast vervoersaanbod wordt voorzien met alle beschikbare medewerkers die ervoor kiezen om op die dag te werken en niet te staken.

NS wil aantal stations met ticket- en servicebalie meer dan halveren

Spoorvervoerder NS wil het aantal treinstations met een vaste service- en ticketbalie fors terugbrengen: van 36 naar 15. Dit moet zorgen voor een efficiëntere inzet van personeel en middelen, omdat steeds meer reizigers hun treinkaartje online aanschaffen.

Er rijden inmiddels meer dan 1.000 elektrische bussen in Nederland - eenvijfde van de totale vloot

Sinds 13 december zijn er meer dan duizend elektrische bussen in gebruik in Nederland. Ondanks de trieste corona-omstandigheden waarin het openbaar vervoer verkeert, is dat volgens CROW wel iets om bij stil te staan. In nauwelijks meer dan vijf jaar rijdt meer dan een vijfde van de Nederlandse ov-bussen zonder emissies en op groene stroom.

Editorial