Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Spoortunnel in Antwerpen negen dagen dicht

De Kennedyspoortunnel in Antwerpen is negen dagen gesloten. Infrastructuurbeheerder Infrabel werkt voort aan de renovatie van de 1,6 km lange tunnel. De treinen richting Gent en verder rijden via andere routes. In 2013 begon Infrabel met de gefaseerde renovatie van de ruim vijftig jaar oude spoortunnel onder de Schelde.

Meerderheid jonge automobilisten bereid smartphone weg te leggen in het verkeer

Van alle Vlaamse leeftijdsgroepen zijn jonge autobestuurders (18-29 jaar) het meest bereid om in "automodus" te gaan - tijdens het rijden de smartphone buiten handbereik te leggen, op "niet storen" of stil te zetten - en zo afleiding in he

Gevaren van rijden onder invloed van drugs worden verkeerd ingeschat

Automobilisten die met drugs op achter het stuur kruipen, praten dit gedrag vaak goed. Ze rijden alleen 'wanneer het kan' of als het korte ritjes zijn. Bestuurders die wel eens rijden onder de invloed van verdovende middelen zijn hierover dan ook positiever dan jongeren die dit niet doen.

Ondergesneeuwd

Het is dik twintig jaar geleden dat ik 'Het Voorruitperspectief' publiceerde, maar af en toe krijg ik nog de vraag om er een lezing over te geven. Helaas is het voorruitperspectief nog altijd het dominante in het mobiliteitsbeleid en ver daarbuiten. Toch probeer ik telkens ook duidelijk te maken dat er in de laatste twee...

Nationale Hoge Raad Personen met Handicap afwijzend over beslissing om sommige digitale vervoerbewijzen goedkoper te maken dan papieren equivalent

In de marge van een persbericht over een nieuwe NMBS-app, waarmee onder meer vervoersbewijzen kunnen worden aangekocht, meldde het vervoerbedrijf dat sommige digitale producten goedkoper zijn dan hun papieren versie: "in deze nieuwe app zijn de Multi's (Passen voor tien ritten) nu ook beschikbaar in een digitale versie, en dat aan een prijs die voordeliger is dan de papieren versie" staat er te lezen.

Vergroening busvloot De Lijn in een volgende fase

De vergroening van de vloot van De Lijn komt in een volgende fase. De raad van bestuur van De Lijn heeft vrijdag de shortlist van kandidaten bepaald voor de ombouw van de eerste stallingen voor elektrische bussen. De raad van bestuur heeft ook bevestigd dat Genk-Winterslag, Kortrijk en Destelbergen de eerste e-bussen zullen krijgen.

Brussel Stad 30 - een eerste balans: gemiddelde snelheid neemt af, reistijd neemt niet toe

Op 1 januari 2021 werd 30 km/u de algemene regel in de straten van de Belgische hoofdstad, behalve op een aantal grote wegen. Een paar weken na deze ingrijpende verandering, maakt Brussel Mobiliteit een eerste evaluatie van de gemiddelde snelheden en reistijden.

NMBS kondigt begeleidende maatregelen aan voor sluiting van 44 stationsloketten

PERSBERICHT NMBS - De NMBS en de minister van Mobiliteit herhalen hun gemeenschappelijke ambitie voor een kwaliteitsvolle openbare dienst met een versterkt treinaanbod, stations die elke reiziger verwelkomen en de garantie van toegankelijkheid voor alle doelgroepen.

Minister Peeters verdubbelt het mobiliteitsbudget voor de Vlaamse vaccinatiecentra

Al eerder stelde de Vlaamse Regering per vaccinatiecentrum een gemiddeld basisbedrag van 10.000 euro per maand ter beschikking van deze centra om te ondersteunen in individuele oplossingen voor personen met een mobiliteitsbeperking via de mindermobiele centrales of taxibedrijven. Dit basisbedrag werd verrekend naar het inwonersaantal.

Analyse winterproblemen Nederlandse spoor: zo kan het beter

Al dagenlang lukt het NS en ProRail niet om de dienstregeling volledig op te starten of volgens de afgeslankte winterdienstregeling te rijden. Hoe komt het toch dat we het spoor niet goed op gang krijgen? Al snel wordt de vergelijking met Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië gemaakt, daar rijden de treinen bij winterse omstandigheden wel gewoon door.

In Nederland zeker 15.000 treinen opgeheven door winterweer

De afgelopen dagen zijn er zeker 15.000 treinen opgeheven als gevolg van het winterweer. Dat blijkt uit berekeningen van Treinreiziger.nl. Ook morgen zullen er nog treinen uitvallen. Op een gemiddelde werkdag rijden er 5500 treinen, in het weekend zijn dat er iets minder. Zaterdag vielen de eerste treinen uit, maar de meeste treinen zijn sinds zondag opgeheven.

Eerste opvallend felgele Citaro G hybride gelede bussen voor de TEC Group stromen in.

Mercedes-Benz heeft de eerste van de in total 129 hybride gelede Citaro G's geleverd aan de TEC in Wallonië. De opvallend-felgele 18-meter lange bussen zijn bedoeld voor Luik, Mons en Nivelles. Het was eind vorig jaar een van de grootste orders voor gelede bussen van de afgelopen jaren.

Laatste testfase aangebroken voor nieuwe Rotterdamse Parkshuttle

De introductie van de derde generatie Parkshuttle is weer een stap dichterbij. Alle zes nieuwe autonome voertuigen hebben de laatste fabriekstesten doorstaan en worden nu uitgebreid getest op de weg. Transdev doet nog geen uitspraken over het moment waarop de voertuigen in gebruik worden genomen.

'Lagere snelheid staat niet gelijk aan minder ongevallen'

Zijn wegen waarop de maximumsnelheid begrensd is op 30 kilometer per uur nu echt veiliger? Al jaren wordt hierover gediscussieerd, vooral vanuit emotie en onderbuikgevoel. Onderzoek leidde tot een opvallende uitkomst. Het verband dat vaak gelegd wordt tussen een lagere snelheid en minder ongevallen, blijkt niet altijd op te gaan.

Mag Infrabel eenzijdig spoorwegovergangen afsluiten?

Spoorwegovergangen zijn vaak gemeentewegen Het overgrote deel van de spoorwegovergangen valt samen met gemeentewegen. Vaak gaat het om eeuwenoude verbindingen, dikwijls ook opgetekend in de Atlas der Buurtwegen, nog voor de spoorweg werd aangelegd.

'Met data over deelmobiliteit kunnen gemeenten beter sturen op beleidsdoelen'

Veel gemeenten zien deelmobiliteit als de oplossing voor verschillende beleidsvraagstukken. Het ontbreekt echter vaak aan data om de juiste doelstellingen vorm te geven én om te controleren of die doelstellingen gehaald worden. De Verkeersonderneming roept op om deelmobiliteitsdata een geïntegreerd onderdeel van beleid te maken.

Volvo lanceert 9700 DD - Flexibele dubbeldekker voor toerisme en lijndiensten

Nadat eerder al een 4,25 meter hoge Volvo 9700 DD-dubbeldekker voor de Scandinavische markt werd voorgesteld, is er nu ook een 4 meter hoge variante voor continentaal Europa. Het gaat om een flexibele dubbeldekker die beschikbaar is in drie lengtematen en die, afhankelijk van de uitvoering, kan rijden als touringcar, in het openbaar vervoer en op internationale lijndiensten.

'Meer flexibiliteit in concessies brengt OV stap verder'

De coronacrisis is geen aanleiding om de systematiek van aanbestedingen in het OV volledig om te gooien, maar laat wel zien dat het beter kan. Hermes-directeur Martijn Mentink pleit voor het inbouwen van meer flexibiliteit in concessies, om mee te kunnen bewegen met veranderende omstandigheden.

Verdwijnen service- en ticketbalies in Nederlandse stations blijft voor ophef zorgen

Het voornemen van NS om het aantal treinstations met service- en ticketbalies fors terug te brengen, is niet onopgemerkt gebleven. Nadat de plannen al commotie veroorzaakten in de regionale en lokale politiek, hebben ze nu ook de landelijke politiek bereikt.

Oriënt Express komt naar Nederland

Deze zomer komt de Oriënt Express naar Nederland. De wereldberoemde trein vertrekt op 24 juni vanaf Amsterdam Centraal. De trein zal via Brussel en Parijs naar Venetië rijden. "Dit is de eerste keer voor reizigers. Eén keer eerder zijn we in Amsterdam geweest voor een private charter" zegt een woordvoerder van Belmond, die de eigenaar is van de trein.

Aankaarten fouten in (OV-)aanbestedingen wordt beter mogelijk

Het wordt voor ondernemers makkelijker om aandacht te vragen voor fouten in aanbestedingen. Ook worden gunningsbeslissingen voortaan uitgebreider toegelicht en de adviezen van de Commissie van Aanbestedingsexperts worden belangrijker. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Mona Keijzer om aanbestedingen verder te professionaliseren.

Havens van Antwerpen en Zeebrugge smelten samen: "Historisch moment"

Voorwaarde was wel dat ook het bestuur zou samensmelten. Dat gebeurt ook. De huidige CEO van de haven van Antwerpen Jacques Vandermeiren zal de CEO worden van de nieuwe fusiehaven, die "Port of Antwerp Bruges" gedoopt wordt. Tom Hautekiet, die nog niet zo lang CEO was in Zeebrugge, zal ook een plek krijgen in het directieteam.

Meer beveiligde fietsenstallingen in Brussel met het masterplan fietsparkeren

Met het stijgend fietsgebruik, neemt ook de behoefte aan veilige fietsparkings toe. Brussel Mobiliteit heeft hier nu een masterplan voor klaar dat tienduizend extra fietsparkeerplaatsen tegen 2030 moet voorzien. Die zouden vooral aan de grote trein- en metrostrations komen.

'Overheidsbeleid te veel gericht op uitbreiding van infrastructuur'

In beleidsafwegingen om Nederland bereikbaar te houden, wordt te veel gekeken naar infrastructurele oplossingen. Of het nu gaat om de aanpak van capaciteitstekorten in het OV of die van files, de focus is te eenzijdig gericht op het wegnemen van verkeerskundige knelpunten.

Regiojet gaat 's nachts naar Polen - OV-Magazine

Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is Polen aan de beurt. De eerste internationale verbindingen waren tussen Tsjechië en Slowakije. Later werden daar Oostenrijk en Hongarije aan toegevoegd. Beide keren gebeurde dat met lokale partners.