Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Laatste update: 17/01/2021

Reizigers klagen over bomvolle bussen (Gent) en trams (Antwerpen)

Na de bomvolle tram in Antwerpen, waarvan deze week foto's in de Vlaamse media circuleerden, is er nu de overvolle bus 3 in Gent. Inge Minten (48) deelde op Facebook een foto van de bus: "Er kon niemand meer bij," zei ze, "En dat in coronatijden. Schandalig gewoon, na al die maanden miserie.

Wordt 2021 het jaar van de omslag voor De Lijn?

TreinTramBus-voorzitter Stefan Stynen zet enkele taken op de to-do lijst van Ann Schoubs, de nieuwe directeur-generaal. Ann Schoubs is op 1 januari begonnen als nieuwe directeur-generaal van De Lijn, een grote en maatschappelijk belangrijke uitdaging.

NMBS in 2020: minder reizigers, dienstverlening meer op prijs gesteld en veel coronamaatregelen

De coronacrisis heeft het aantal treinreizigers in België in 2020 fors doen dalen. Dat is geen verrassing: 2020 was een uitzonderlijk jaar, ook voor NMBS. Ook al waren er minder reizigers, NMBS voorzag in een maximum aanbod met een maximum aantal rijtuigen, en dat om de klanten zo goed mogelijk en coronaveilig te vervoeren.

Nederlandse lege treinen waren nooit zo vaak op tijd als in 2020

De afgelopen 20 jaar waren nog nooit zoveel treinen op tijd als in 2020. Dat constateert Treinreiziger.nl na een analyse van cijfers van ProRail. Slechts 6,6% van de treinen liep een vertraging op van drie minuten of meer. In 2019 was dat nog 8,1%, en vijf jaar geleden zelfs 10,5%.

VDL Roeselare is bang voor productieuitval door quarantaineregels

Omdat volgens de meest recente Belgische coronaregels alle werknemers die uit het buitenland komen een week in quarantaine moeten, is busbouwer VDL Bus & Coach in Roeselare (ex-Jonckheere) bezorgd over het productieverloop, stelde de krant De Tijd vast. Zo dreigt de afdeling elektro onderbemand te raken, waardoor het hele productieproces in het gedrang komt.

Busworld Europe wil de eerste internationale live-vakbeurs voor bussen en touringcars in 2021 zijn!

Busworld Europe is druk bezig om er voor te zorgen dat het in oktober de eerste live internationale vakbeurs voor bussen en touringcars is. En dat met steun van al haar exposanten. Volgens de Busworld Covid-19 adviseur, Prof.

Willen we meer 'nieuwe' vervoermiddelen?

Vier grote technologietrends (deeleconomie, elektrificatie, informatietechnologie en autonoom vervoer) zorgen voor nieuwe vervoermiddelen of brengen oude vervoermiddelen in een modern jasje. Maar meer aanbod betekent nog niet per se meer vraag.

Verkeersveiligheid is een topprioriteit in Vlaanderen en handhaving blijft een belangrijk onderdeel

Jaarlijks worden er op Vlaamse Gewestwegen trajectcontroles uitgerold op basis van een prioriteitenlijst opgesteld door het Agentschap Wegen en Verkeer. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters had eerder dit jaar al beslist om lokale besturen hierbij nauwer te betrekken en gaat nu nog een stap verder.

Smart hubs bieden betaalbare mobiliteit op een duurzame manier

Door de snelle opmars van elektrische bussen zijn mobiliteit en energie inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat brengt nieuwe vraagstukken met zich mee. Hoe kunnen alle voertuigen op tijd worden opgeladen en ook nog eens tegen het meest gunstige tarief? Het antwoord ligt verscholen in smart hubs.

Eerste waterstoftreinen gaan dit jaar in serieproductie

De Franse treinfabrikant Alstom ziet een groot marktpotentieel voor waterstoftreinen. Alleen al in West-Europa moeten 5.400 dieselmotoren worden vervangen. De Coradia iLint gaat dit jaar dan ook als eerste waterstoftrein in serieproductie. Alstom bouwt sinds 2014 aan het voertuig in het ontwikkelcentrum in het Duitse Salzgitter.

Nieuws

Project voor supersnelle vacuümtrein krijgt 4,5 miljoen subsidie

De ministeries van Infrastructuur en Economische Zaken geven 4,5 miljoen euro subsidie aan een consortium van bedrijven en onderzoeksorganisaties dat werkt aan de hyperloop. Onder hen is ook hyperloopbedrijf Hardt Hyperloop, dat een paar jaar geleden werd opgericht door een groep studenten van de TU Delft. De hyperloop is een supersnelle vacuümtrein.

De aanleg van de Fehmarn-tunnel tussen Duitsland en Denemarken is van start gegaan

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar is aan Deense kant gestart met de Fehmarn-tunnel die het Duitse eiland Fehmarn gaat verbinden met het Deense eiland Lolland. Het omstreden Fehmarnbelt-project had eigenlijk in 2024 gereed moeten zijn, maar de startdatum is door allerlei juridische procedures tegen het tunnelproject niet gehaald.

Aanzwellende kritiek op rigoureuze NS-plannen 341 servicemedewerkers van een groot aantal stations te verwijderen

Van verschillende kanten kwam net voor en na de nieuwjaarsviering kritiek op de rigoureuze NS-plannen servicemedewerkers van een groot aantal stations te verwijderen. Zo deed gisteren Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, nog een klemmend beroep op NS om de balie- en servicemedewerkers op het station te handhaven.

ProRail gebruikt slimme camera om schade aan bovenleidingen te voorkomen

NS en ProRail zijn sinds twee maanden bezig met een proef met een slimme camera in de Schipholtunnel. Met de camera worden defecten aan de bovenleiding eerder waargenomen, en dat maakt vroegtijdig ingrijpen mogelijk. De bedrijven willen met het experiment aantonen of een algoritme de camerabeelden in de toekomst automatisch kan analyseren.

VDL-bussen veiliger met extra luchtventilatie - OV-Magazine

Om het risico op infectie met het coronavirus te verminderen voor passagiers en chauffeurs, introduceert busfabrikant VDL twee nieuwe klimaatreinigingssystemen: Pure Air Technology en Clean Air Technology. Productmanager Laurens Werdmölder: "Deze innovaties passen binnen de kracht van ons bedrijf." En businessmanager Pieter Gerdingh: "Hiermee zijn onze bussen in de toekomst nog veiliger voor de reizigers."